Zupy

Chłodnik z botwinki

Składniki dla 2 osób:

  • Młode listki botwinki 50g
  • 1 burak
  • 1/2 pęczka kopru
  • 8 rzodkiewek
  • 1/2 ogórka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200 ml kefiru
  • 4 łyżki śmietany
  • Przyprawy do smaku: biały pieprz, sól

Botwinkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy 4 – 5 min. Oddzielnie gotujemy buraka. Następnie botwinkę odcedzamy, dajemy jej wystygnąć i szatkujemy. Ugotowanego buraka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Do kefiru i  śmietany dodajemy powyższe składniki oraz sprasowany czosnek i posiekany koperek.  Mieszamy. Pieprz i sól dodajemy według uznania. Całość dobrze schładzamy.
 

Wróć do spisu treści

Pikantna zupa kalafiorowa

Składniki dla 2 osób:

  • 1 kalafior Green Factory
  • 1 włoszczyzna
  • 3 ziemniaki
  • 1 l wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 papryczka chilli (świeża lub suszona)
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża kolendra
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, liść laurowy, lubczyk

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchew, seler, korzeń pietruszki i ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Kalafior dzielimy na drobne różyczki, a por kroimy w piórka. Do garnka nalewamy zimną wodę, dodajemy 2 łyżki oliwy, przyprawy, papryczkę chilli, czosnek i wszystkie warzywa. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Podajemy z umytą i drobno posiekaną kolendrą.

Wróć do spisu treści

Warzywna zupa z cukinią

Składniki dla 2 osób:

  • 1 średnia cukinia Green Factory
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego Green Factory
  • 2 ziemniaki
  • 1 noga z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 l wody
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,

 

Do garnka wlewamy zimną wodę. Dodajemy umytą nogę z kurczaka oraz przyprawy i czosnek i gotujemy 15 min. na wolnym ogniu. W międzyczasie myjemy warzywa (cukinię, marchew, korzeń pietruszki, seler naciowy, ziemniaki), obieramy i drobno kroimy. Dodajemy do wywaru mięsnego i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa będa miękkie. Zupę podajemy posypaną umyta i posiekaną natka pietruszki.

 

Wróć do spisu treści

Zupa brokułowa

Składniki dla 2 osób:

  • 1 brokuł Green Factory
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • Przyprawy do smaku: pieprz, sól, tymianek

Marchew i ziemniaki myjemy, obieramy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na części. Wszystko razem gotujemy do miękkości. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osobnym garnku, w lekko osłodzonej wodzie (dla zachowania ładnego zielonego koloru). Pod koniec gotowania dodajemy sól.

Wszystkie ugotowane warzywa wraz z brokułem wkładamy do osobnego garnka, zalewamy bulionem, doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy. Pod koniec całość miksujemy. Podajemy gorący krem w niewielkich miseczkach z dodatkiem grzanek.

Wróć do spisu treści

Zupa jarzynowa

Składniki dla 2 osób:

  • 1 włoszczyzna
  • 1 duża posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cukinia 
  • 1 liść laurowy
  • 200ml przecieru pomidorowego
  • olej do smażenia
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • świeże listki bazylii

Przyprawy do smaku: sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny, bazylia, oregano,

Włoszczyznę myjemy, obieramy i siekamy w kostkę (por w cienkie krążki). Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy włoszczyznę i cebule. Całość dusimy ok. 5 min, cały czas mieszając. Przekładamy zawartość do głębokiego naczynia, dodajemy umytą i pokrojoną w pół-plastry cukinię, przecier pomidorowy, czosnek, świeżą kolendrę oraz przyprawy i zalewamy 1/2 l wody. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do czasu aż zmiękną wszystkie warzywa. Doprawiamy do smaku

Zupa powinna być dość gęsta.

Przed podaniem dekorujemy kilkoma listkami świeżej bazylii

Wróć do spisu treści

Zupa krem z brukselki

Składniki dla 2 osób:

  • 200 g brukselki
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 czosnek
  • 1 bulion warzywny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • świeży koperek
  • przyprawy do smaku: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek

Cebule obieramy, drobno kroimy i dusimy na oleju, pod koniec dodajmy posiekany czosnek. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Do 1/2 l wody dodajemy kostkę warzywną, brukselkę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Przyprawiamy i gotujemy aż warzywa zmiękną. Ugotowaną i przestudzoną zupę miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Przed podaniem dodajemy sok z cytryny i posypujemy posiekanym koperkiem.

Wróć do spisu treści

Zupa krem z selera naciowego

Składniki dla 2 osób:

  • 4 łodygi selera naciowego Green Factory
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju ryżowego lub innego do smażenia
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • Przyprawy do smaku: sól morska, pieprz cayenne

Seler naciowy i por myjemy, kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej, dusimy przez kilka minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę dusimy. Zalewamy ciepłym bulionem, dodajemy sok z cytryny i gotujemy ok. 15 minut. Do zupy wlewamy mleczko kokosowe, a następnie całość miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku.

Wróć do spisu treści

Zupa krem ze szpinaku

Składniki dla 2 osób:

  • 1 opakowanie szpinaku Green Factory
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 bulion drobiowy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • Przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy

Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie.

Obraną cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy umyty i osuszony szpinak. Gdy listki zmiękną, wrzucamy posiekany ząbek czosnku. Do 1/2 l bulionu drobiowego dodajemy zawartość patelni oraz ugotowane ziemniaki i jeszcze gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Następnie doprawiamy do smaku i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Do lekko przestudzonej zupy dodajemy jogurt.

Można serwować z ziołowymi grzankami.

Wróć do spisu treści

Zupa rybna

Składniki dla 2 osób:

  • 250 g świeżego łososia
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 korzeń małej pietruszki
  • 1 kawałek selera
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • Oliwa z oliwek
  • 1/2 cytryny
  • Przyprawy do smaku: sól, papryka słodka, papryka ostra

W garnku zagotowujemy 1 l wody, dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie i drobno pokrojone warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 min. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy i na rozgrzanej oliwie dusimy przez chwilę. Do zupy dodajemy umytego i pokrojonego w kostkę łososia, paprykę oraz cebule z czosnkiem i oliwą w której się dusiły – całość gotujemy jeszcze przez ok. 10 min. Przed podaniem wyciskamy sok z cytryny i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Możemy też podawać z gotowanym ryżem.

Wróć do spisu treści

Zupa z kalarepy z groszkiem ptysiowym

Składniki dla 2 osób:

  • 4 młode kalarepki z liśćmi
  • 1 włoszczyzna
  • 4 łyżki śmietany
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 4 łyżki groszku ptysiowego
  • 1 l wody
  • przyprawy do smaku: sól, biały pieprz

 

Warzywa z włoszczyzny myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka z zimną wodą, przyprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W międzyczasie myjemy i obieramy kalarepki, kroimy w drobną kostkę, a liście siekamy. Na rozgrzanym oleju dusimy kalarepki wraz z liśćmi, a następnie dodajemy do odcedzonego wywaru warzywnego. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę, potem wywar z kalarepką przelewamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy śmietanę, posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z groszkiem ptysiowym.

Wróć do spisu treści

Zupa z młodej kapusty

Składniki dla 2 osób:

  • 1 młoda kapusta
  • 3 ziemniaki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • olej do smażenia
  • pęczek koperku
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, mielony kminek

Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w duża kostkę i gotujemy do miękkości. Liście kapusty myjemy i szatkujemy. Na rozgrzany olej wrzucamy kapustę i dusimy przez chwilę, uważając aby się nie przypaliła. Do garnka z bulionem wrzucamy podduszoną kapustę wraz z powstałym sosem, doprawiamy i gotujemy przez ok. 15 minut. Na koniec dodajemy ugotowane ziemniaki. Zupę podajemy posypaną posiekanym koperkiem. Opcjonalnie można też dodać wędzony boczek - pokrojony w kostkę i podsmażony.

Wróć do spisu treści