Przekąski

Brokuły z parmezanem

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 50 g parmezanu w kawałku

Brokuł myjemy, oczyszczamy i gotujemy na parze (ok. 10 min). Przekładamy do naczynia i gorące warzywa posypujemy startym parmezanem.

 

Wróć do spisu treści

Kus -kus z warzywami

Składniki dla 2 osób:

  • 1 szklanka kaszy kus-kus
  • kilka liści sałaty masłowej Green Factory
  • 2 pomidory
  • 1 cebula dymka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • garść świeżej mięty
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku

Kus-kus przygotowujemy wg przepisy na opakowaniu. Sparzony pomidor obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulkę wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i drobno kromy. Do gotowej kaszy dodajemy pokrojone warzywa. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, solimy. Mieszamy z kaszą i warzywami, dodajemy posiekaną miętę. Na talerz układamy umyte liście sałaty, na nich  kus-kus z warzywami tworząc kopczyk. Ozdabiamy listkami bazylii.

Wróć do spisu treści

Mini tarta ze szpinakiem

Składniki dla 2 osób:

  • Szpinak Green Factory -100g
  • 100 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mleka
  • oliwa do smażenia
  • 2 gotowe babeczki z ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • Przyprawy: świeżo zmielony kolorowy pieprz

Szpinak umyć, wysuszyć i poddusić na oliwie, dodać posiekany ząbek czosnku i dusić jeszcze przez chwilę. Następnie dodać mleko i pokuszony lub pokrojony w kostkę ser feta. Wymieszać lekko aż część sera się roztopi. Gotowe mini tarty posmarować roztrzepanym jajkiem, dodać masę szpinakowo-serową i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok  10 minut.
 

Wróć do spisu treści

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 opakowanie Szpinaku Green Factory
  • 100 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • Ciasto naleśnikowe

Smażymy cienkie naleśniki. Szpinak płuczemy, osuszamy, a następnie wrzucamy na patelnię z olejem. Podgrzewamy ok. 5 min wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Przekładamy do miski i dodajemy rozdrobniony widelcem ser. Doprawiamy do smaku. Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy je w rulony. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, do czasu aż naleśniki lekko się zrumienią. Można je podawać ze śmietaną.

Wróć do spisu treści

Sałatka z gorgonzolą

Składniki dla 2 osób:

  • 1/2 główki sałaty lollo rossa Green Factory
  • 1/2 główki sałaty lollo bionda  Green Factory
  • 20 dag sera gorgonzola
  • 1 owoc granatu
  • 10 dag uprażonych orzechów nerkowca
  • kapary
  • sos vinaigrette (+1 ząbek czosnku) 

 

 

Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Następnie wsypujemy ją do dużej miski i polewamy przygotowanym sosem. Ser gorgonzola kroimy w równą kostkę, dodajemy pestki z owocu granatu i uprażone orzechy. Na koniec dekorujemy kaparami (najlepiej z ogonkami)

Wróć do spisu treści

Sałata lodowa z bakłażanem i nie tylko

Składniki dla 4 osób:

  • Sałata lodowa Green Factory
  • 10 szt,. czarnych oliwek
  • 150g ser mozarella
  • 5- 6 szt. suszonych pomidorów
  • 1 bakłażan
  • oliwa z oliwek
  • sól

Skórę bakłażana sparzyć wrzątkiem, przekroić wzdłuż i usunąć pestki oraz część miąższu. Pokroić w paseczki i koniecznie posolić. Następnie podsmażyć na oliwie do miękkości lub przygotować na patelni grillowej i odstawić do ostygnięcia. Sałatę porwać na drobne kawałki, umyć i osuszyć. Dodać do niej oliwki, pokrojony drobno ser mozarella, posiekane suszone pomidory i wcześniej przygotowanego bakłażana. Całość przyprawić odrobiną oliwy z suszonych pomidorów, można jeszcze lekko posolić, ale należy pamiętać, że bakłażan był solony przed smażeniem.
 

Wróć do spisu treści

Sałatka brokułowa z fasolką i serem feta

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 100 g sera typu feta pokrojonego w kostkę
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 100 ml gęstego jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, tymianek do smaku

Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i blanszujemy przez minutę (wrzucamy do wrzątku), odcedzamy i układamy w głębokim naczyniu. Dodajemy ser feta i fasolkę. Całość polewamy sosem przygotowanym na bazie jogurtu zmieszanego z majonezem i posiekanym ząbkiem czosnku.
Przyprawiamy do smaku.

Wróć do spisu treści

Sałatka z brokułami i krewetkami

Składniki:

  • 250 g surowych krewetek, obranych i oczyszczonych (mogą być mrożone)
  • 1 brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chilli

Krewetki myjemy (rozmrażamy jeśli są zamrożone).Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy obrany i drobno posiekany czosnek oraz chilli. Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy krewetki. Smażymy do momentu aż będą różowe. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i blanszujemy je (wrzucamy na 1 min do wrzącej wody), po czym odcedzamy. Na talerzu układamy brokuły oraz krewetki z czosnkiem i chilli.

Wróć do spisu treści

Sałatka z brokułem, fetą i migdałami

Składniki:

  • 1 Brokuł Green Factory
  • 100g sera typu feta
  • 1 łyżka migdałów w płatkach
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Różyczki brokuły gotujemy 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia, po czym wykładamy na talerz. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę, płatki migdałów uprażone na patelni i na koniec polewamy oliwą z oliwek wymieszaną z przyprawami.
 

Wróć do spisu treści

Sałatka z krewetkami i mango

Składniki dla 2 osób:

  • 2 główki mini sałaty rzymskiej Green Factory
  • 10 krewetek tygrysich
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 świeże mango (lub z puszki)
  • 1 papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • kolendra, sól i pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 

Krewetki marynujemy z czosnkiem, sokiem z limonek, posiekaną papryką chilli oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek. Odstawiamy na min. 1 godziny w chłodne miejsce. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy zamarynowane krewetki i smażymy je, aż do uzyskania różowo-złocistego koloru. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przygotowujemy sos: 4 łyżki oliwy z oliwek dokładnie mieszamy z 2 łyżkami soku z cytryny, solą i pieprzem. Mango obieramy, usuwamy pestkę i kroimy na małe, cienkie kawałki. Sałatkę podajemy w salaterkach. Umytą i osuszoną sałatę dzielimy na listki, które układamy na dnie, następnie dodajemy pokrojone mango oraz usmażone krewetki. Całość polewamy oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i przyprawami. Na koniec posypujemy sałatkę uprażonym sezamem.

Wróć do spisu treści

Sałatka z łososiem i kaparami

Składniki dla 6 osób:

  • 1 sałata lodowa Green Factory
  • 1 sałata lollo rossa Green Factory
  • 1 sałata lollo bionda Green Factory
  • 100g łososia wędzonego
  • 1 cebulka czerwona (mała)
  • 2 łyżki kaparów.
  • 10 szt. czarnych oliwek
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny- kilka kropel
  • 1 świeży koperek
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz

Sałaty myjemy, strzępimy w palcach i układamy na talerz; cebulkę obieramy kroimy w piórka i układamy na sałacie; łososia kroimy w paski, zwijamy je w rulon i rozkładamy na sałacie; oliwki i kapary układamy na sałacie; jogurt łączymy z solą i pieprzem, dodajemy odrobinę soku z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy; Polewamy całą sałatkę sosem; posiekany koperek posypujemy po wierzchu sałatki.
 

Wróć do spisu treści

Sałatka z selera naciowego

Składniki dla 4 osób:

  • 4 łodygi selera naciowego Green Factory
  • 1 puszka ananasa
  • 10 dkg żółtego startego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • 100 ml jogurtu
  • garść orzechów włoskich

Selera naciowego myjemy, odcinamy końce łączące gałązki, obieramy i drobno kroimy. Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę, starty na grubych oczkach żółty ser, delikatnie rozdrobnione orzechy włoskie, majonez z jogurtem i mieszamy.
 

Wróć do spisu treści

Sałatka ze szpinaku, z figami i serem pleśniowym

Składniki:

  • 1/2 opakowania Szpinaku Green Factory
  • 3 świeże figi
  • 50 g sera typu lazur
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu

Szpinak myjemy, suszymy i przekładamy na półmisek. Dodajemy umyte i pokrojone w ćwiartki figi. Posypujemy pokruszonym serem. Całość delikatnie polewamy oliwą zmieszaną z sokiem z cytryny i miodem.

Wróć do spisu treści

Warzywne sandwicze

Składniki dla 2 osób:

  • 6 kawałków chleba tostowego
  • 1 serek kanapkowy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 ogórki kiszone
  • kilka liści sałaty masłowej Green Factory
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz kolorowy

Kromki chleba przekrawamy na pół (po skosie) i smarujemy serkiem. Warzywa myjemy i kroimy. Na każdy kawałek chleba nakładamy liść sałaty, kawałek papryki, ogórek i pomidor – doprawiamy do smaku. Składamy w formie 3 warstwowej kanapki i nabijamy na drewniany szpikulec do grilla.

Wróć do spisu treści

Warzywne snacki z dipami

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 1 ogórek
  • 10 pomidorków koktajkowych

Warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy. Podajemy z dipami:

 

Dip curry:

  • 200 g  serka homogenizowanego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • sól, pieprz do smaku

Obraną cebule szatkujemy bardzo drobno, mieszamy z serkiem i przyprawiamy.

 

Dip czosnkowy:

  • 200 ml jogurtu typu greckiego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki tabasco
  • sól do smaku

Czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do jogurtu wraz z posiekaną natką pietruszki. Dodajemy majonez i tabasco. mieszamy na gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy.

 

Dip serowy:

  • 100 g sera rokpol
  • 200 ml gęstego jogurtu 
  • pieprz i sól do smaku

Ser kruszymy na drobne kawałki, lub miksujemy dodając jogurt. Doprawiamy do smaku.

 

Uwaga - przygotowane dipy należy wstawić do lodówki na min. 1/2 godz. przed podaniem.

 

Wróć do spisu treści

Wrap z kurczakiem

Składniki dla 2 osób:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 3 łodygi selera naciowego Green Factory
  • kilka liści sałaty masłowej
  • 100 ml gęstego jogurtu (np. typu greckiego)
  • 50 g sera pleśniowego
  • 1 krótki ogórek zielony
  • 2 placki tortilli
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  • Przyprawy do smaku: sól, słodka czerwona papryka, pieprz kolorowy

Kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na 2 sznycle. Mięso doprawiamy, obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Ogórka myjemy i kroimy w plasterki. Seler naciowy myjemy, obieramy z łyka i kroimy na 15 cm kawałki. Do jogurtu dodajemy pokruszony lub starty ser pleśniowy i doprawiamy pieprzem. Tortillę podgrzewamy na patelni lub w piekarniku, układamy na niej 2 liście sałaty, następnie usmażonego kurczaka, kawałki ogórka i polewamy sosem jogurtowo-serowym. Zawijamy w rożek. Łodygi selera podajemy w osobnym naczyniu wraz z pozostałym sosem, w którym możemy je maczać.

.

Wróć do spisu treści

Zielony koktajl - oczyszczający

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 ogórek
  • 1 sałata masłowa
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sok z cytryny
  • 100 ml wody mineralnej
  •  

Wszystkie warzywa, umyte i oczyszczone, blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sok z cytryny i wodę.

Wróć do spisu treści