Dania główne

Grillowany łosoś z sałatą

Składniki dla 2 osób:

  • 2 kawałki łososia
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 główka sałaty frisee Green Factory
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 200 g ryżu dzikiego
  • Przyprawy do smaku: kolorowy pieprz grubo mielony, sól morska

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Sałatę płuczemy, suszymy i rwiemy na kawałki, dodajemy umyte i pokrojone rzodkiewki, a następnie polewamy 3 łyżkami oliwy zmieszanymi z łyżeczką soku z cytryny i przyprawami.

Przygotowujemy mieszankę: 3 ząbki czosnku ucieramy z solą, dodajemy 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę soku z cytryny i posiekany koperek. Nacieramy rybę, posypujemy przyprawami i układamy na tacce do grillowania, posmarowanej wcześniej oliwą. Grillujemy z obu stron do zrumienienia. Podajemy z sałatą i dzikim ryżem.

Wróć do spisu treści

Indyk faszerowany szpinakiem

Składniki dla 2 osób:

  • 1 filet z piersi indyka
  • 1 opakowanie Szpinaku Green Factory
  • 1 opakowanie Roszponki Green Factory
  • 200 g sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • Przyprawy do smaku: sól, czarny pieprz

Umyty i osuszony filet przekrawamy tak by uzyskać 2 cienkie płaty. Rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą i pieprzem (tylko z zewnętrznej strony).

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz umyte i osuszone liście szpinaku. Smażymy aż wyparuje woda.

Na każdym płacie mięsa kładziemy szpinak, dodajemy pokruszony ser feta i przyprawiamy pieprzem. Zwijamy tak by szpinak i ser znajdowały się w środku. Otrzymujemy 2 rolady, które skrapiamy lekko olejem. Można związać je nitką lub spiąć wykałaczkami.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek oleju, układamy rolady i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 200 st. przez ok. 30 min. w zamkniętym naczyniu. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st. i zdejmujemy

górną część naczynia. Pieczemy jeszcze ok. 20 min. i co jakiś czas podlewamy powstałym sosem.

Przed podaniem usuwamy nitkę (wykałaczki) i kroimy rolady w plastry. Układamy na talerze i serwujemy wraz z umytą roszponką.

Wróć do spisu treści

Lasagne ze szpinakiem

Składniki dla 2 osób:

  • 2 opakowania Szpinaku Green Factory
  • 200 g chudego twarogu
  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 50 ml śmietany
  • 50 g żółtego sera startego na tarce
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • olej do smażenia
  • przyprawy do smaku: sól morska, kolorowy pieprz

 

Przygotowanie:

Umyty i osuszony szpinak wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę dusimy, aż liście zwiędną. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy przez chwilę, doprawiamy do smaku. Gdy przestygnie dodajemy rozdrobniony twaróg, roztrzepane jajko, otręby pszenne oraz część żółtego sera. Całość mieszamy aż powstanie jednolita masa. Makaron lasagne przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Naczynie do zapiekania smarujemy dokładnie olejem i układamy na przemian płaty lasagne, warstwę serowo-szpinakową, ponownie lasagne i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa ciasta. Całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy pozostałą częścią żółtego sera. Lasagne zapiekamy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podajemy gorącą.

Wróć do spisu treści

Makaron ryżowy z warzywami

Składniki dla 2 osób:

  • 4 łodygi selera naciowego Green Factory
  • 2 czerwone papryki
  • 1 mała cukinia
  • 100 g pieczarek
  • 1 marchew
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz cayenne, pieprz czarny, tymianek

Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na cienkie plastry i smażymy na złoty kolor. Pod koniec dodajemy sos sojowy, doprawiamy czarnym pieprzem.

Warzywa myjemy. Marchew i paprykę kroimy w cienkie paski, cukinię i seler naciowy w plastry. Na rozgrzany olej wrzucamy warzywa i krótko smażymy, następnie dusimy aż będą miękkie. W razie potrzeby podlewamy wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne i tymiankiem. Dodajemy pieczarki i mieszamy.

Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.

Na talerze układamy makaron a wokół warzywa z pieczarkami. Polewamy sosem, który powstał podczas duszenia warzyw.

Wróć do spisu treści

Makaron zapiekany z brokułami

Składniki dla 3 osób:

  • 1 brokuł Green Factory
  • 500 g makaronu (np. wstążki, świderki, kolanka)
  • 200-300g twardego, żółtego sera
  • Suszone: bazylia i tymianek
  • Olej (do gotowania makaronu)
  • Przyprawy do smaku:sól, zioła prowansalskie

Gotujemy makaron w osolonej wodzie (może być z kostką rosołową lub bazylią w kostce). Dzielimy brokuły na małe różyczki, dokładnie myjemy. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie przez ok 4-5 minut. Ser trzemy na tarce z dużymi oczkami. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem. Wykładamy spód naczynia 1/2 przygotowanego makaronu, rozsypujemy na to połowę brokuł i ok. 1/3 sera. Następnie układamy na to resztę makaronu, brokuł i posypujemy serem (warstwy można polać bardzo małą ilością oliwy - żeby wnętrze zapiekanki nie było za suche). Na koniec zapiekankę posypujemy przyprawami. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze ok. 200-210C przez ok. 20 minut - aż roztopi się ser.
 

Wróć do spisu treści

Risotto z kalafiorem i bekonem

Składniki dla 2 osób:

  • 1 kalafior Green Factory (same różyczki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 3 szklanki wrzącego bulionu warzywnego
  • 3 łyżki listków świeżego tymianku (ewentualnie 1 łyżeczka suszonego)
  • 100 g bekonu lub wędzonego boczku
  • 3/4 szklanki suchego ryżu do risotto
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 80 g sera Camembert (ewentualnie Brie), można bez skórki

Ugotować kalafiora a następnie lekko podsmażyć na maśle.

Zagotować bulion i wymieszać z tymiankiem. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wsypać ryż i mieszając podsmażać przez 30 sekund. Wlać wino, wymieszać i odparować, przez kolejne około 30 sekund. Wlać 1/2 szklanki gorącego bulionu i gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż ryż całkowicie go zaabsorbuje. Wtedy wlać kolejną porcję bulionu i znów gotować do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Powtarzać przez około 18 - 20 minut, do czasu aż ryż będzie ugotowany „al dente”. Może zostać trochę bulionu.

Trzymając patelnię z ryżem na małym ogniu, dodać pokrojony bekon, różyczki kalafiora oraz pokrojony w kosteczkę ser Camembert. Wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem. Danie podawać gorące.

Wróć do spisu treści

Świeży szpinak z grzybami

Składniki dla 2 osób:

  • 1 opakowanie Szpinaku Green Factory
  • 100 g świeżych lub mrożonych grzybów (najlepiej kurki)
  • 6 sztuk pomidorów koktajlowych
  • 100 g sera pleśniowego
  • 1 mała cukinia
  • olej do smażenia
  • listki świeżej bazylii
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz ziołowy

Grzyby dokładnie myjemy i oczyszczamy. Osuszone wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy ok. 10 min. mieszając do czasu do czasu. Posypujemy solą i pieprzem. Umytą cukinię kroimy na plastry i wrzucamy na grillową patelnie (lub smażymy). Na półmisku układamy umyty szpinak, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i przekrojone na pół pomidorki. Dodajemy zgrillowaną cukinię i usmażone grzyby. Całość doprawiamy do smaku i przyozdabiamy listkami bazylii. Podajemy z grzankami lub z pieczonymi ziemniakami.

Wróć do spisu treści

Zielone spagetti

Składniki dla 2 osób:

  • 1 opakowanie Szpinaku Green Factory (250g)
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • olej do smażenia
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz

Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. W między czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, do której wyciskamy czosnek. Szpinak płuczemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i wrzucamy na patelnię. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 min. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku. Następnie mieszamy z makaronem i gotowe.
 

Wróć do spisu treści