Świeże warzywa

BROKUŁ

Jest warzywem, które z roku na rok zdobywa coraz większą popularność na naszym rynku. Jest bardzo bogaty w witaminy (witamina C, A, witaminy z grupy B, PP), oraz sole mineralne (wapń, fosfor i żelazo). Brokuł niezwykle szybko i łatwo gotuje się. Najczęściej jada się gotowany lub jako dodatek do zup. Można także posypać go tartym żółtym serem lub parmezanem. Ugotowane brokuły można później zapiec.

Wróć do spisu treści

ESCAROLE

Szerokie zewnętrzne liście mają lekko gorzki smak, są pomarszczone, od koloru ciemno zielonego na zewnątrz, do coraz jaśniejszych odcieni wewnątrz główki. Im jaśniejszy kolor liści tym smak jest coraz bardziej delikatny i mniej gorzki. Warto więc używać wszystkich warstw, aby smak dań był różnorodny i bogaty. Zastosowań escarole jest wiele: od najprostszej sałatki z sosem vinaigrette, przez duszone liście z czosnkiem i pieprzem lub jako dodatek do zup warzywnych. Escarole jest poza tym dobrym źródłem wielu witamin i składników odżywczych.

Wróć do spisu treści

FRISEE

Zewnętrzne liście są zielone i nieco gorzkie; jasno zielono-żółte wewnętrzne są słodkawe i łagodne. Jest to rodzaj endywii. Ma kruche i delikatne kędzierzawe liście. Dolna część liści zawiera goryczkę, dlatego też dla jej złagodzenia, sałatę frisee najlepiej jest łączyć z innymi odmianami. Może być przechowywana kilka dni. Dobrze komponuje się z ostrymi serami i z dodatkiem orzechów.

Wróć do spisu treści

KALAFIOR

Częścią jadalną są młode pędy kwiatowe, tzw. róża. Najcenniejsze odmiany charakteryzują się białym lub jasnokremowym zabarwieniem. Kalafior zaliczany jest do cennych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także wartości smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, cynk, fosfor, fluor, jod, karoteny, witaminy: K, C, z grupy B.

Wróć do spisu treści

KALAREPA

Bardzo cenne warzywo, o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Kalarepa jest bogatym źródłem witaminy C i nie ustępuje pod tym względem sokom owoców cytrusowych. Ponadto zawiera dużo wapnia i żelaza. Najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią rośliny są młode liście.

Wróć do spisu treści

KOPER WŁOSKI

 

Wróć do spisu treści

LITTLE GEM

 

Wróć do spisu treści

MŁODA KAPUSTA

 

Wróć do spisu treści

POMIDORKI KOKTAJLOWE

 

Wróć do spisu treści

POR

Wróć do spisu treści

RADICCHIO (czyt. radikio)

To jeden z typów cykorii. Przypomina małą czerwoną kapustę. Zewnętrzne, nie zwinięte w główkę liście po zbiorze rośliny trzeba usuwać. Żywy kolor liści powoduje, że radicchio jest efektowną dekoracją każdej mieszanki sałat. Nadaje się do zapiekania, ale traci wówczas kolor. Dobrze komponuje się z szynką parmeńską i świeżymi figami. Dodanie paru liści zaostrza smak surówki i zdecydowanie ułatwia trawienie spożywanych razem z nią pokarmów.

Wróć do spisu treści

ROSZPONKA

Sałata o malutkich listkach i lekko orzechowym smaku. Tworzy rozety liści podobnych do stokrotki, ale dwukrotnie większych. W liściach roszponki znajdują się duże ilości witaminy C, A oraz witamin z grupy B, a także sole wapnia i fosforu. Pobudza trawienie, wpływa uspokajająco na system nerwowy. Im mniejsze są listki tym bardziej aromatyczne. Należy obchodzić się z nią delikatnie, dokładnie umyć, usunąć korzonki i zwiędłe listki. Aby listki roszponki zachowały świeżość i kruchość należy przechowywać je w lodówce w plastikowej torebce. Roszponkę spożywa się na surowo, głównie jako składnik sałatek. Świeże liście dodaje się także do omletów, zup, past lub przyrządza z octem i oliwą

Produkty „baby leaves”

Firma Green Factory, jako lider w produkcji i dystrybucji świeżych warzyw, podjęła się rozszerzenia swojego asortymentu o produkty typu baby leaves. Pod tą nazwą kryją się młode listki roślin, które łączą w sobie delikatny smak oraz bogactwo składników odżywczych.

Wróć do spisu treści

RUKOLA

Częścią jadalną są liście spożywane jako warzywo. Jest to także roślina przyprawowa. W kuchni śródziemnomorskiej wykorzystywana jest w charakterze sałatki. Ma silny, aromatyczny, orzechowo-pieprzowy smak. Doskonale komponuje się z kanapkami, różnego rodzaju sałatkami, sosami, a także daniami mięsnymi i rybnymi. Jest ceniona przez smakoszy i wybitnych znawców sztuki kulinarnej. Jest źródłem bogactwa witamin i ważnych substancji odżywczych.

Produkty „baby leaves”

Firma Green Factory, jako lider w produkcji i dystrybucji świeżych warzyw, podjęła się rozszerzenia swojego asortymentu o produkty typu baby leaves. Pod tą nazwą kryją się młode listki roślin, które łączą w sobie delikatny smak oraz bogactwo składników odżywczych.

Wróć do spisu treści

RZODZKIEWKA

 

Wróć do spisu treści

SAŁATA LODOWA (SAŁATA KRUCHA)

Jest jedną z najpopularniejszych na świecie sałat. Charakteryzuje się dużymi główkami o kruchych liściach zawierających znaczne ilości różnorodnych witamin i innych składników odżywczych. Dodatkową zaletą tej sałaty jest możliwość przechowywania w warunkach chłodniczych przez kilka dni bez utraty wartości smakowych. Zawiera m.in. wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten, witaminę B1, B2, PP, C. Można ją stosować zamiennie z sałatą rzymską.

Wróć do spisu treści

SAŁATA MASŁOWA

Sałata dobrej jakości ma listki delikatne, kruche o intensywnym jasnozielonym zabarwieniu. W krajach Europy Zachodniej i w rejonie Morza Śródziemnego ceniono sałatę już w starożytności ze względu na jej wysoką wartość odżywczą i smakową. Sałata działa odkwaszająco na organizm, ułatwia także procesy trawienia. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, witaminę B1, B2, witaminę C.

Wróć do spisu treści

SAŁATA RZYMSKA

Sałata jest krucha, soczysta i bardzo smaczna. Sałata rzymska znacznie różni się od powszechnie uprawianej u nas sałaty głowiastej masłowej kształtem liści i główki oraz smakiem: jest gorzkawa, mniej delikatna. Liście sałaty rzymskiej są sztywne, ciemnozielone (zasobniejsze w witaminy) lub żółtozielone (delikatniejsze w smaku), grube, mięsiste, wydłużone, przeważnie gładkie lub lekko pomarszczone, u góry zaokrąglone. Jest cennym warzywem - zawiera znaczną ilość witamin (karoten, B1, B2, PP, C), składników mineralnych (wapń, fosfor, żelazo) i jest lekkostrawna. Podstawa słynnej sałatki cesarskiej.

Wróć do spisu treści

SELER NACIOWY

Ma zgrubiałe zielone łodygi i liście nadające się do jedzenia surowe lub gotowane. Łodygi mają więcej soli mineralnych niż seler korzeniowy, a olejki eteryczne nadają potrawom charakterystyczny zapach i pikantny smak. Jest niskokaloryczny, lecz należy uważać, gdyż pobudza nasz apetyt. Seler naciowy to nieodzowny element atrakcyjnych sałatek czy surówek. Można go również gotować, dusić, zapiekać w beszamelu i smażyć w cieście naleśnikowym. Seler doskonale smakuje z cebulą, pomidorami, grzybami, porami, a także z mięsem. Jednak forma jego przyrządzenia zależy, w głównej mierze, od gustu i pomysłowości kucharza – zachęcamy zatem do tworzenia własnych kompozycji.

Wróć do spisu treści

SZPINAK

W zależności od odmiany szpinak ma gładkie lub pofałdowane, jasno lub ciemnozielone, okrągłe lub owalne liście. Roślina ta zawiera dużo wody i jest niskokaloryczna. Warzywo to zawiera dużo makro i mikroelementów m.in. sód, magnez, potas, mangan, żelazo, witaminy: E, K, C, witaminy z grupy B. Ze szpinaku można przygotować najróżniejsze potrawy, od ciepłych zup i kotletów poczynając, na świeżych sałatkach kończąc.

 

Produkty „baby leaves”

Firma Green Factory, jako lider w produkcji i dystrybucji świeżych warzyw, podjęła się rozszerzenia swojego asortymentu o produkty typu baby leaves. Pod tą nazwą kryją się młode listki roślin, które łączą w sobie delikatny smak oraz bogactwo składników odżywczych.

Wróć do spisu treści