Artykuły

Zupa z kalarepy z groszkiem ptysiowym

Składniki dla 2 osób:

  • 4 młode kalarepki z liśćmi
  • 1 włoszczyzna
  • 4 łyżki śmietany
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 4 łyżki groszku ptysiowego
  • 1 l wody
  • przyprawy do smaku: sól, biały pieprz

 

Warzywa z włoszczyzny myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka z zimną wodą, przyprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W międzyczasie myjemy i obieramy kalarepki, kroimy w drobną kostkę, a liście siekamy. Na rozgrzanym oleju dusimy kalarepki wraz z liśćmi, a następnie dodajemy do odcedzonego wywaru warzywnego. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę, potem wywar z kalarepką przelewamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy śmietanę, posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z groszkiem ptysiowym.