Artykuły

Zupa rybna

Składniki dla 2 osób:

  • 250 g świeżego łososia
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 korzeń małej pietruszki
  • 1 kawałek selera
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • Oliwa z oliwek
  • 1/2 cytryny
  • Przyprawy do smaku: sól, papryka słodka, papryka ostra

W garnku zagotowujemy 1 l wody, dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie i drobno pokrojone warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 min. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy i na rozgrzanej oliwie dusimy przez chwilę. Do zupy dodajemy umytego i pokrojonego w kostkę łososia, paprykę oraz cebule z czosnkiem i oliwą w której się dusiły – całość gotujemy jeszcze przez ok. 10 min. Przed podaniem wyciskamy sok z cytryny i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Możemy też podawać z gotowanym ryżem.