Artykuły

Zupa krem ze szpinaku

Składniki dla 2 osób:

  • 1 opakowanie szpinaku Green Factory
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 bulion drobiowy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • Przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy

Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie.

Obraną cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy umyty i osuszony szpinak. Gdy listki zmiękną, wrzucamy posiekany ząbek czosnku. Do 1/2 l bulionu drobiowego dodajemy zawartość patelni oraz ugotowane ziemniaki i jeszcze gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Następnie doprawiamy do smaku i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Do lekko przestudzonej zupy dodajemy jogurt.

Można serwować z ziołowymi grzankami.