Artykuły

Zupa krem z selera naciowego

Składniki dla 2 osób:

  • 4 łodygi selera naciowego Green Factory
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju ryżowego lub innego do smażenia
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • Przyprawy do smaku: sól morska, pieprz cayenne

Seler naciowy i por myjemy, kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej, dusimy przez kilka minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę dusimy. Zalewamy ciepłym bulionem, dodajemy sok z cytryny i gotujemy ok. 15 minut. Do zupy wlewamy mleczko kokosowe, a następnie całość miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku.