Artykuły

Zupa krem z brukselki

Składniki dla 2 osób:

  • 200 g brukselki
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 czosnek
  • 1 bulion warzywny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • świeży koperek
  • przyprawy do smaku: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek

Cebule obieramy, drobno kroimy i dusimy na oleju, pod koniec dodajmy posiekany czosnek. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Do 1/2 l wody dodajemy kostkę warzywną, brukselkę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Przyprawiamy i gotujemy aż warzywa zmiękną. Ugotowaną i przestudzoną zupę miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Przed podaniem dodajemy sok z cytryny i posypujemy posiekanym koperkiem.