Artykuły

Zupa jarzynowa

Składniki dla 2 osób:

  • 1 włoszczyzna
  • 1 duża posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cukinia 
  • 1 liść laurowy
  • 200ml przecieru pomidorowego
  • olej do smażenia
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • świeże listki bazylii

Przyprawy do smaku: sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny, bazylia, oregano,

Włoszczyznę myjemy, obieramy i siekamy w kostkę (por w cienkie krążki). Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy włoszczyznę i cebule. Całość dusimy ok. 5 min, cały czas mieszając. Przekładamy zawartość do głębokiego naczynia, dodajemy umytą i pokrojoną w pół-plastry cukinię, przecier pomidorowy, czosnek, świeżą kolendrę oraz przyprawy i zalewamy 1/2 l wody. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do czasu aż zmiękną wszystkie warzywa. Doprawiamy do smaku

Zupa powinna być dość gęsta.

Przed podaniem dekorujemy kilkoma listkami świeżej bazylii