Artykuły

Wrap z kurczakiem

Składniki dla 2 osób:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 3 łodygi selera naciowego Green Factory
  • kilka liści sałaty masłowej
  • 100 ml gęstego jogurtu (np. typu greckiego)
  • 50 g sera pleśniowego
  • 1 krótki ogórek zielony
  • 2 placki tortilli
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  • Przyprawy do smaku: sól, słodka czerwona papryka, pieprz kolorowy

Kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na 2 sznycle. Mięso doprawiamy, obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Ogórka myjemy i kroimy w plasterki. Seler naciowy myjemy, obieramy z łyka i kroimy na 15 cm kawałki. Do jogurtu dodajemy pokruszony lub starty ser pleśniowy i doprawiamy pieprzem. Tortillę podgrzewamy na patelni lub w piekarniku, układamy na niej 2 liście sałaty, następnie usmażonego kurczaka, kawałki ogórka i polewamy sosem jogurtowo-serowym. Zawijamy w rożek. Łodygi selera podajemy w osobnym naczyniu wraz z pozostałym sosem, w którym możemy je maczać.

.