Artykuły

Warzywne snacki z dipami

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 1 ogórek
  • 10 pomidorków koktajkowych

Warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy. Podajemy z dipami:

 

Dip curry:

  • 200 g  serka homogenizowanego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • sól, pieprz do smaku

Obraną cebule szatkujemy bardzo drobno, mieszamy z serkiem i przyprawiamy.

 

Dip czosnkowy:

  • 200 ml jogurtu typu greckiego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki tabasco
  • sól do smaku

Czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do jogurtu wraz z posiekaną natką pietruszki. Dodajemy majonez i tabasco. mieszamy na gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy.

 

Dip serowy:

  • 100 g sera rokpol
  • 200 ml gęstego jogurtu 
  • pieprz i sól do smaku

Ser kruszymy na drobne kawałki, lub miksujemy dodając jogurt. Doprawiamy do smaku.

 

Uwaga - przygotowane dipy należy wstawić do lodówki na min. 1/2 godz. przed podaniem.