Artykuły

Sałatka z krewetkami i mango

Składniki dla 2 osób:

  • 2 główki mini sałaty rzymskiej Green Factory
  • 10 krewetek tygrysich
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 świeże mango (lub z puszki)
  • 1 papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • kolendra, sól i pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 

Krewetki marynujemy z czosnkiem, sokiem z limonek, posiekaną papryką chilli oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek. Odstawiamy na min. 1 godziny w chłodne miejsce. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy zamarynowane krewetki i smażymy je, aż do uzyskania różowo-złocistego koloru. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przygotowujemy sos: 4 łyżki oliwy z oliwek dokładnie mieszamy z 2 łyżkami soku z cytryny, solą i pieprzem. Mango obieramy, usuwamy pestkę i kroimy na małe, cienkie kawałki. Sałatkę podajemy w salaterkach. Umytą i osuszoną sałatę dzielimy na listki, które układamy na dnie, następnie dodajemy pokrojone mango oraz usmażone krewetki. Całość polewamy oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i przyprawami. Na koniec posypujemy sałatkę uprażonym sezamem.