Artykuły

Sałata lodowa z bakłażanem i nie tylko

Składniki dla 4 osób:

  • Sałata lodowa Green Factory
  • 10 szt,. czarnych oliwek
  • 150g ser mozarella
  • 5- 6 szt. suszonych pomidorów
  • 1 bakłażan
  • oliwa z oliwek
  • sól

Skórę bakłażana sparzyć wrzątkiem, przekroić wzdłuż i usunąć pestki oraz część miąższu. Pokroić w paseczki i koniecznie posolić. Następnie podsmażyć na oliwie do miękkości lub przygotować na patelni grillowej i odstawić do ostygnięcia. Sałatę porwać na drobne kawałki, umyć i osuszyć. Dodać do niej oliwki, pokrojony drobno ser mozarella, posiekane suszone pomidory i wcześniej przygotowanego bakłażana. Całość przyprawić odrobiną oliwy z suszonych pomidorów, można jeszcze lekko posolić, ale należy pamiętać, że bakłażan był solony przed smażeniem.