Artykuły

ROSZPONKA

Sałata o malutkich listkach i lekko orzechowym smaku. Tworzy rozety liści podobnych do stokrotki, ale dwukrotnie większych. W liściach roszponki znajdują się duże ilości witaminy C, A oraz witamin z grupy B, a także sole wapnia i fosforu. Pobudza trawienie, wpływa uspokajająco na system nerwowy. Im mniejsze są listki tym bardziej aromatyczne. Należy obchodzić się z nią delikatnie, dokładnie umyć, usunąć korzonki i zwiędłe listki. Aby listki roszponki zachowały świeżość i kruchość należy przechowywać je w lodówce w plastikowej torebce. Roszponkę spożywa się na surowo, głównie jako składnik sałatek. Świeże liście dodaje się także do omletów, zup, past lub przyrządza z octem i oliwą

Produkty „baby leaves”

Firma Green Factory, jako lider w produkcji i dystrybucji świeżych warzyw, podjęła się rozszerzenia swojego asortymentu o produkty typu baby leaves. Pod tą nazwą kryją się młode listki roślin, które łączą w sobie delikatny smak oraz bogactwo składników odżywczych.