Artykuły

Pikantna zupa kalafiorowa

Składniki dla 2 osób:

  • 1 kalafior Green Factory
  • 1 włoszczyzna
  • 3 ziemniaki
  • 1 l wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 papryczka chilli (świeża lub suszona)
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża kolendra
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, liść laurowy, lubczyk

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchew, seler, korzeń pietruszki i ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Kalafior dzielimy na drobne różyczki, a por kroimy w piórka. Do garnka nalewamy zimną wodę, dodajemy 2 łyżki oliwy, przyprawy, papryczkę chilli, czosnek i wszystkie warzywa. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Podajemy z umytą i drobno posiekaną kolendrą.