Artykuły

Makaron zapiekany z brokułami

Składniki dla 3 osób:

  • 1 brokuł Green Factory
  • 500 g makaronu (np. wstążki, świderki, kolanka)
  • 200-300g twardego, żółtego sera
  • Suszone: bazylia i tymianek
  • Olej (do gotowania makaronu)
  • Przyprawy do smaku:sól, zioła prowansalskie

Gotujemy makaron w osolonej wodzie (może być z kostką rosołową lub bazylią w kostce). Dzielimy brokuły na małe różyczki, dokładnie myjemy. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie przez ok 4-5 minut. Ser trzemy na tarce z dużymi oczkami. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem. Wykładamy spód naczynia 1/2 przygotowanego makaronu, rozsypujemy na to połowę brokuł i ok. 1/3 sera. Następnie układamy na to resztę makaronu, brokuł i posypujemy serem (warstwy można polać bardzo małą ilością oliwy - żeby wnętrze zapiekanki nie było za suche). Na koniec zapiekankę posypujemy przyprawami. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze ok. 200-210C przez ok. 20 minut - aż roztopi się ser.