Artykuły

Makaron ryżowy z warzywami

Składniki dla 2 osób:

  • 4 łodygi selera naciowego Green Factory
  • 2 czerwone papryki
  • 1 mała cukinia
  • 100 g pieczarek
  • 1 marchew
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz cayenne, pieprz czarny, tymianek

Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na cienkie plastry i smażymy na złoty kolor. Pod koniec dodajemy sos sojowy, doprawiamy czarnym pieprzem.

Warzywa myjemy. Marchew i paprykę kroimy w cienkie paski, cukinię i seler naciowy w plastry. Na rozgrzany olej wrzucamy warzywa i krótko smażymy, następnie dusimy aż będą miękkie. W razie potrzeby podlewamy wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne i tymiankiem. Dodajemy pieczarki i mieszamy.

Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.

Na talerze układamy makaron a wokół warzywa z pieczarkami. Polewamy sosem, który powstał podczas duszenia warzyw.