Artykuły

Lasagne ze szpinakiem

Składniki dla 2 osób:

  • 2 opakowania Szpinaku Green Factory
  • 200 g chudego twarogu
  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 50 ml śmietany
  • 50 g żółtego sera startego na tarce
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • olej do smażenia
  • przyprawy do smaku: sól morska, kolorowy pieprz

 

Przygotowanie:

Umyty i osuszony szpinak wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę dusimy, aż liście zwiędną. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy przez chwilę, doprawiamy do smaku. Gdy przestygnie dodajemy rozdrobniony twaróg, roztrzepane jajko, otręby pszenne oraz część żółtego sera. Całość mieszamy aż powstanie jednolita masa. Makaron lasagne przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Naczynie do zapiekania smarujemy dokładnie olejem i układamy na przemian płaty lasagne, warstwę serowo-szpinakową, ponownie lasagne i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa ciasta. Całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy pozostałą częścią żółtego sera. Lasagne zapiekamy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podajemy gorącą.