Artykuły

Indyk faszerowany szpinakiem

Składniki dla 2 osób:

  • 1 filet z piersi indyka
  • 1 opakowanie Szpinaku Green Factory
  • 1 opakowanie Roszponki Green Factory
  • 200 g sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • Przyprawy do smaku: sól, czarny pieprz

Umyty i osuszony filet przekrawamy tak by uzyskać 2 cienkie płaty. Rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą i pieprzem (tylko z zewnętrznej strony).

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz umyte i osuszone liście szpinaku. Smażymy aż wyparuje woda.

Na każdym płacie mięsa kładziemy szpinak, dodajemy pokruszony ser feta i przyprawiamy pieprzem. Zwijamy tak by szpinak i ser znajdowały się w środku. Otrzymujemy 2 rolady, które skrapiamy lekko olejem. Można związać je nitką lub spiąć wykałaczkami.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek oleju, układamy rolady i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 200 st. przez ok. 30 min. w zamkniętym naczyniu. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st. i zdejmujemy

górną część naczynia. Pieczemy jeszcze ok. 20 min. i co jakiś czas podlewamy powstałym sosem.

Przed podaniem usuwamy nitkę (wykałaczki) i kroimy rolady w plastry. Układamy na talerze i serwujemy wraz z umytą roszponką.