Artykuły

Grillowany łosoś z sałatą

Składniki dla 2 osób:

  • 2 kawałki łososia
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 główka sałaty frisee Green Factory
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 200 g ryżu dzikiego
  • Przyprawy do smaku: kolorowy pieprz grubo mielony, sól morska

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Sałatę płuczemy, suszymy i rwiemy na kawałki, dodajemy umyte i pokrojone rzodkiewki, a następnie polewamy 3 łyżkami oliwy zmieszanymi z łyżeczką soku z cytryny i przyprawami.

Przygotowujemy mieszankę: 3 ząbki czosnku ucieramy z solą, dodajemy 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę soku z cytryny i posiekany koperek. Nacieramy rybę, posypujemy przyprawami i układamy na tacce do grillowania, posmarowanej wcześniej oliwą. Grillujemy z obu stron do zrumienienia. Podajemy z sałatą i dzikim ryżem.