Artykuły

Green Factory Wielkopolska - uroczyste przecięcie wstęgi

22 maja 2014 r. miało miejsce oficjalne otwarcie najnowszej fabryki Green Factory w Niepruszewie k. Poznania. Na wstępie Prezes Zarządu, Artur Rytel, uroczyście powitał przedstawicieli: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, lokalnych władz, licznie przybyłych partnerów biznesowych z kraju i zagranicy, instytucji finansowych i banków a także media. Wśród zaproszonych znaleźli się również projektanci z pracowni architektonicznej oraz reprezentanci firm wykonawczych, którzy pomogli urzeczywistnić projekt.

Ważną częścią spotkania było zwiedzanie zakładu. Co ciekawe poznanie zastosowanej tu, najnowszej technologii nie wymagało wchodzenia na hale produkcyjne. Budynek został tak zaprojektowany, by z piętra znajdującego się nad produkcją, móc przez szybę obserwować cały cykl od sortowania surowca, mycia, po pakowanie. Zwiedzający mieli możliwość m.in.: zobaczyć strefy produkcyjne niskiego i wysokiego ryzyka z efektywnym usuwaniem odpadów na trymingu; przyjrzeć się zastosowanym nowoczesnym technologiom, które dają możliwość produkowania bardziej zróżnicowanych i atrakcyjniejszych mieszanek sałat, a także baby leaf'ów oraz zapoznać się z technologią osuszania powietrzem (zastosowany tutaj tunel suszarniczy jest pierwszym tego typu urządzeniem w Polsce). Goście poznali też nowoczesne linie wyposażone w sortowniki optyczne gwarantujące wysoką jakość produktów oraz w ultrasoniczne systemy pakujące, dające pewność, że z fabryki wychodzą opakowania o jeszcze lepszej jakości zgrzewu.

Po zwiedzaniu i krótkim występie artystycznym nastąpiło uroczyste przecięcie wstęgi, po czym głos zabrali goście: Marszałek Województwa Wielkopolskiego, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Starosta Poznański, Burmistrz Miasta i Gminy BUK, przedstawiciel AgencjiNieruchomości Rolnych, a także członkowie zarządu Mc Donald's Polska i Jeronimo Martins Polska. W krótkich przemówieniach z uznaniem podkreślano imponującą drogę rozwoju jaką przeszła firma i jej właściciel – z rodzinnego gospodarstwa do pozycji lidera na rynku.

W kolejnej części spotkania miały miejsce prezentacje. Dyrektor zarządzający, Sławomir Szustek, opowiedział na czym polega wyjątkowość nowego zakładu.

W drugiej prezentacji, właściciel Green Factory - Artur Rytel, cofnął się do historii, pokazał rozwój firmy na przestrzeni ostatnich 15 lat, jak również przedstawił plany dalszej ekspansji.

Ostatnią tego dnia prezentację, w imieniu Jeronimo Martins Polska, wygłosił Alfred Kubczak. Nawiązał do wieloletniej współpracy obu firm i partnerstwa w biznesie.

Na zakończenie części oficjalnej wszyscy zebrani mieli okazję wysłuchać wykładu gościa specjalnego – Marka Kamińskiego, znanego polarnika i podróżnika, a także biznesmena. Wzruszył on słuchaczy opowieściami o swoich podróżach, o motywacji i pokonywaniu własnych słabości.

Reszta uroczystości przebiegła na rozmowach kuluarowych. Dopełnieniem całości było wyśmienite jedzenie skomponowane na bazie produktów firmy. Wśród szerokiego menu były oczywiście sałatki, które przygotowywał Konrad Birek, szef kuchni w autorskiej restauracji Roberta Sowy "Sowa & Przyjaciele" w Warszawie.