Artykuły

Chłodnik z botwinki

Składniki dla 2 osób:

  • Młode listki botwinki 50g
  • 1 burak
  • 1/2 pęczka kopru
  • 8 rzodkiewek
  • 1/2 ogórka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200 ml kefiru
  • 4 łyżki śmietany
  • Przyprawy do smaku: biały pieprz, sól

Botwinkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy 4 – 5 min. Oddzielnie gotujemy buraka. Następnie botwinkę odcedzamy, dajemy jej wystygnąć i szatkujemy. Ugotowanego buraka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Do kefiru i  śmietany dodajemy powyższe składniki oraz sprasowany czosnek i posiekany koperek.  Mieszamy. Pieprz i sól dodajemy według uznania. Całość dobrze schładzamy.